Fagarbeider sjømatproduksjon

Mann med caps og kokkeklær viser fram en laksefilet i fiskedisken
Christian Clasen, 22 år
Ferskvaresjef
Meny, Jessheim
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Det er like spennende hver gang det kommer inn nye råvarer»
― Christian Clasen
Intervju:
Jonina Reynisdottir
Publisert: 27.10.2021
«Det er like spennende hver gang det kommer inn nye råvarer»
― Christian Clasen
« Dette er en kompetanse som det er stor etterspørsel etter fremover»
― Christian Clasen

Hvorfor valgte du å bli fagarbeider i sjømatproduksjon? 

– Jeg valgte dette yrket fordi jeg først og fremt er utrolig interessert i mat og matlaging. På fritiden så driver jeg aktiv med jakt og fiske, så dette yrket kombinerer alle mine interesser på jobb. Det er også et yrke hvor man får jobbe med ferske og nye ingredienser hver dag.

Image
Mann med caps og kokkeklær skjærer i en laksefilet på en arbeidsbenk av stål
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?  

– En vanlig arbeidsdag for meg som ferskvaresjef er ganske variert. Ingen dag er lik. Jeg starter som regel på jobb klokken 06.00 hver morgen. De dagene jeg arbeider i fiskeavdelingen tar vi varemottak rundt klokken 07.00 da fisken kommer inn døren.

Når fisken kommer skal vi først sjekke at vi har fått inn riktig antall kolli som er bestilt. Deretter sjekker vi at kvalitet og temperatur er i henhold til gjeldene krav. Så er det legging av fiskedisk, filetering av fisk, setting av priser og loggføring. Vasking og nye bestillinger blir tatt etter dette.  

Det er like spennende hver gang det kommer inn nye råvarer, da skal du først og fremt bedømme kvalitet og sørge for at varen opprettholder kvaliteten vi  står for som fagarbeiderne.

Hva kreves for å kunne jobbe som fagarbeider i sjømatproduksjon? 

– Det som kreves for å kunne jobbe i dette yrket er det som jeg mener er vesentlig for å kunne trives og lykkes i alle yrker, nemlig interesse og lærevilje. Hvis du er interessert og villig til å lære nye ting så passer dette yrket for alle. Det er et utrolig spennende yrke som byr på en variert hverdag og du får jobbe med nye råvarer og kunder hver eneste dag.

Hvem passer ikke dette yrket for?  

– Det er vel ikke yrket som passer best for de som ikke liker fisk og syntes det er ekkelt, da fisk er noe vi jobber med hele tiden.

Hva liker du best med å være fagarbeider i sjømatproduksjon?  

– Det jeg liker best med yrket mitt er at jeg har en variert arbeidsdag, og det å kunne jobbe som et team på hele ferskvarelinja slik at vi hele tiden leverer den beste kvalitet og kundeservicen.

Image
Mann med caps og kokkeklær skjærer i en laksefilet på en arbeidsbenk av stål
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?  

– Den som ønsker en variert hverdag hvor det hele tiden skjer noe nytt, og som vil jobbe med mat, ferske råvarer og kundebehandling hele dagen.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Jeg begynte i deltid i 2017 og i dag er jeg ferskvaresjef. Jeg har hele tiden hatt et støtteapparat rundt meg som har latt meg vise frem det jeg er god på og det gjør at jobben som sjømathandler blir ekstra gøy. Det er utrolig mange muligheter som fagarbeider i sjømatproduksjon, så om du ønsker kan du komme så langt du bare vil. Dette er en kompetanse som det er stor etterspørsel etter fremover, fordi havbruk er «vår nye olje».

Hva kan man forvente i lønn som fagarbeider i sjømatproduksjon?  

– Lønn som ferdig faglært ligger på rundt 400.000 i året før skatt. Men det er viktig å ikke la lønn påvirke veivalget, for hvis det er pengene som drev meg så ville jeg nok heller blitt ingeniør, hehe.

Hvordan er sjansene for å få jobb som fagarbeider i sjømatproduksjon? 

– Er det en ting som er sikkert, så er det at du nesten er garantert fast jobb som ferdig faglært innenfor dette yrket. Det er en veldig etterspurt kompetanse. 

Tilhørende utdanninger

Sjømatproduksjon

Du får grunnlag for yrkesutøving innen mottak, videreforedling og omsettelse av sjømat.

Finn studier