Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det er faktisk ganske tilfeldig. I 1997 kjørte jeg og noen kompiser fra Trøndelag og hit til Stranda fordi vi visste at det var muligheter for å få seg jobb i fiskeindustrien. Ingen av oss hadde noen plan, men jeg fikk meg jobb på fabrikken og tok fagbrev etter noen år. 

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Som fagarbeider i sjømatproduksjonen, er du med på hele prosessen fra fisken kommer til fabrikken og til den går ut i butikken. En vanlig arbeidsdag i fabrikken er fra klokka sju til halv fire. Fisken kommer med lastebil til mottaket, hvor hodet blir fjernet og den blir filetert. De ansatte bruker et forkle som er litt tykkere enn «vanlige» forklær og ruglete hansker for å få best mulig grep på fisken, som ofte er våt og isete. Neste steg i prosessen er finskjæring. Der er det 3–4 ansatte som står og skjærer hver sin del av fisken, for eksempel nakke og buk. Videre etter dette må fisken bli beinfri, det kalles napping. Deretter kontrolleres det at den er helt beinfri. Neste steg er sortering – det kan være ulik størrelse og vekt med tanke på hvor produktet skal til slutt. Noen fileter skal marineres, røykes og så videre, og til slutt blir fisken pakket og sendt ut i butikken. Denne prosessen kan ta en hel uke, men noen produkter, som for eksempel fersk fisk eller sashimi, må fortere ut til kunden. Vi prøver å bruke mesteparten av fisken, slik at det ikke blir mye avfall. Fiskehodene kan for eksempel brukes til andre produkter. 

Fabrikken har cirka 250 ansatte, du må ta på deg en ny og ren uniform for hver gang du går ut av din «stasjon» og tar pause. Derfor er det mange uniformer som må vaskes. Fram til 2014 jobbet jeg i selve fabrikken med fisken. Nå jobber jeg med renhold og vask av arbeidsuniformer.  Jeg starter arbeidsdagen min klokka sju, og har ansvaret for vasking av uniformer, i tillegg til annet renhold.

En annen del av jobben min går ut på å være verneombud for fabrikken. Da er arbeidsoppgavene mine å påse at sikkerheten blir overholdt og at maskinene fungerer som de skal, og at de ansatte har det bra og jobber i et godt miljø. Hvis skader eller andre kritikkverdige situasjoner oppstår, må vi skrive skademelding og opprette en sak. Vi har et eget styre hvor vi har møter fire ganger i året. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket? 

– Du må ha fagbrev og kunne faget ditt. I lærlingtida kommer sensor hit på fabrikken for å se om du gjør jobben bra nok. Det er også mulig å gå på fagskole innen fiskeindustri. Som fagarbeider skal du vite om hele prosessen til et produkt. Siden det er mat vi holder på med, er det en selvfølge at varen holder høy kvalitet. Du skal være stolt over produktet du sender ut. Du må også passe på at det ikke blir svinn. Det er en balanse mellom kvalitet og kvantitet, for det er en forutsetning at du jobber effektivt i denne jobben, men fisken skal også være av 100 % god kvalitet. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Hvis du vil ha mye variasjon i arbeidsdagen din, er ikke dette en jobb for deg. Å være fagarbeider på en fabrikk handler mye om rutiner, men samtidig vil jeg anbefale folk som ser etter nye ting hele tiden, å prøve dette også. 

I tillegg vil det være en utfordring hvis du er veldig sensitiv for støy, da det er mye bråk i fabrikklokalene. De ansatte må ha hørselsvern, men vi har tilgang til hørselsvern med radio. 

Hva liker du best med yrket ditt? 

– Jeg liker at jeg får bruke kroppen min til å gjøre noe produktivt. Det er faktisk litt givende å komme hjem fra jobb og kjenne at jeg er fysisk sliten. I 22 år har jeg vært ansatt på denne fabrikken, og jeg stortrives. Ofte er vi ansatte her en halvtime før skiftet vårt starter, bare fordi vi vil drikke kaffe sammen og prate litt. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– I fiskeindustrien kan det være litt vanskelig å rekruttere, fordi det er et yrke som både er tungt, vått og kaldt. Vi har mange ulike nasjoner på fabrikken, noe som kan være en utfordring med tanke på språk. Innimellom kan det bli språkmisforståelser. Vi prøver å holde oss til norsk eller engelsk når vi er på jobb. 

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Dette er en jobb som jeg anbefaler til alle, rett og slett fordi vi har godt av å bruke kroppen litt. Det er kanskje en klisjé, men det er jo et tegn på at du lever. For å jobbe som fagarbeider i sjømatproduksjon trenger du ikke skyhøye karakterer, og du trenger heller ikke å fordype deg ekstremt i det du holder på med. Det går veldig på automatikk. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Du kan jobbe på båt, hvor du fisker opp fisken og slakter den. Andre muligheter er fiskeoppdrett og mating, hvor du jobber med å øke størrelsen på selve fisken. Det er mange fiskebruk i Norge. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket? 

– Dette er ikke en jobb hvor du blir kjemperik. Begynnerlønn i timen er 183 kroner, og for en fagarbeider starter timelønna på 195 kroner. 

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket? 

– Hvis du har fagbrev, er flink og har en interesse for faget, har du gode sjanser for å få jobb.

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
Jeg liker at jeg får bruke kroppen min til å gjøre noe produktivt.
Siden det er mat vi holder på med, er det en selvfølge at varen holder høy kvalitet. Du skal være stolt over produktet du sender ut.