
Trafikkbetjent (parkering)
Trafikkbetjenter jobber med trafikksikkerhet, parkering og trafikkavvikling.
Arbeidsoppgaver
Som trafikkbetjent jobber du for trafikksikkerhet ved å kontrollere at kjøretøy er lovlig og riktig parkert etter vegtrafikkloven, trafikkreglene og parkeringsforskriften. Trafikkbetjenten kontrollerer også parkeringer på fortau, i kryss og gangfelt, og rydder disse områdene slik at synshemmede, rullestolavhengige og barnevogner kan passere uten å måtte bevege seg ut i kjørebanen.
En trafikkbetjent sørger for god trafikkavvikling ved å håndheve parkering forbudt og passe på at yrkestransportører plasserer kjøretøyene på en sikker måte ved vareleveringer og stans, slik at annen trafikk ikke hindres.
Som trafikkbetjent har du fastsatte ruter du kontrollerer, både til fots og med bil. Ulike ferdsels- og parkeringssoner kan ha forskjellige regler, for eksempel private veier, parkeringsanlegg tilknyttet boligblokker eller kjøpesenter og reserverte p-plasser.
Trafikkbetjenter kan også jobbe for å ivareta miljøet ved å sørge for at bilene ikke står for lenge på parkeringsplasser mens andre bilister leter etter plass, og de kan fjerne avskiltet kjøretøy eller andre kjøretøy som forurenser med for eksempel lekkasjer eller forsøpling på offentlige plasser.
Vanlige arbeidsoppgaver for en trafikkbetjent/parkeringsvakt:
- kontrollere parkerte kjøretøy
- kontrollere leveringsplasser ved skoler og at parker eller friluftsområder ikke benyttes til parkering
- informere og veilede publikum
- bistå publikum med fjerning av ulovlig parkerte eller hensatte kjøretøy
- skrive ut kontrollsanksjon eller parkeringsgebyr ved avvik/ulovlig parkering
- drift av parkeringsanlegg
- service og vedlikehold av parkeringsautomater
- kontrollere at fortau er fri for hinder (f.eks. butikkskilt) for blinde og svaksynte
Trafikkbetjenter som er ansatt i det offentlige (ansatt i en kommune), kan også ha delegert politimyndighet. Det betyr at de for eksempel håndhever ansvaret gårdeiere er pålagt for snømåking og strøing av fortau.
Som trafikkbetjent må du være forberedt på å jobbe turnus. Det vil være en fordel å være godt kjent i området du har ansvar for.
Yrket kalles også parkeringsvakt, og i noen byer for byvert. Det er vanlig å bruke tittelen trafikkbetjent på offentlig ansatte og parkeringsvakt for ansatte i private bedrifter. Dette fordi det er forskjell på hvilken myndighet de har rett til å utøve.
Hvor jobber trafikkbetjenter?
Trafikkbetjenter/parkeringsvakter kan jobbe i private parkeringsselskaper eller i en kommune. Større virksomheter, som for eksempel kjøpesenter og alpinsenter, kan ha egne parkeringsvakter ansatt.
Intervjuer
Trafikkbetjent
Kim Bolstad
Viktige egenskaper
Som trafikkbetjent bør du være ansvarsbevisst, nøyaktig og selvstendig. Du må være serviceinnstilt, samtidig som du må kunne være bestemt når situasjonen krever det. Du må kunne uttrykke deg godt både skriftlig og muntlig.
Lønn
Utdanning
Det finnes ingen formell utdanning for å bli trafikkbetjent. Noen arbeidsgivere krever for eksempel vekterkurs og at du har førerkort.
For å utføre kontrolltjeneste med vilkårsparkering, må du ha gjennomført og bestått godkjent opplæring. Opplæringen er både teoretisk og praktisk og har en varighet på minst 70 skoletimer. Opplæringen er regulert i parkeringsforskriften. Les mer om opplæring hos Statens vegvesen.
Arbeidsmarked
Bedrifter med trafikkbetjenter
- 9152130 - TRAFIKKBETJENT (PARKERING)
- 9152110 - PARKERINGSVAKT
- 4133129 - TRAFIKKBETJENT
- 9152111 - PARKOMETERVAKT
Andre yrker

Advokat

Advokatassistent

Advokatsekretær

Ansatt i Forsvaret

Apoteker

Apotektekniker

Arealplanlegger

Arrangementsplanlegger

Avisbud

Baker

Barista
