Filolog
En filolog studerer språk, litteratur og kultur med fokus på historie, spesielt eldre tekster i originalspråket.
Arbeidsoppgaver
En filolog studerer tekster slik de opprinnelig så ut. De undersøker både det originale språket og hvordan tekstene ble bevart i brev og håndskrifter før trykkekunsten. Det er et krav at filologer må kunne arbeide selvstendig med kildene, ikke bare med oversettelser.
I Norge blir filologi oftest brukt om norrøn filologi (Norge og Island i middelalderen) og klassisk filologi (gresk og latin i antikken). Faget omfatter også andre språk og litteraturer.
Filologi består av flere disipliner, særlig språkvitenskap, litteratur og kulturhistorie. Den enkelte filolog vil som regel ha sin styrke innenfor ett av disse områdene.
Filologer jobber ofte med forskning eller undervisning, og vil derfor ofte være ansatt som
Noen arbeider også selvstendig med å gi ut eldre tekster i originalversjon eller som oversettelse. Filologer blir også ansatt med andre stillingstitler enn "filolog", for eksempel som rådgiver, konsulent eller forsker.
Vanlige arbeidsoppgaver for en filolog kan være:
- undervise ved skoler og universiteter
- forske og veilede studenter
- behandle saker og utrede ved utdanningssteder
- formidle kunnskap som journalist, informasjonskonsulent, kommunikasjonsrådgiver eller redaktør
- arbeide i forlag med tekster og bøker
- jobbe som oversetter og skrive for bøker og tekster, TV-programmer, dataspill eller nettsider
- jobbe som museumsformidler eller arkivar med utstillinger, dokumenter, undervisning og arrangementer
Hvor jobber filologer?
Filologer har bred kunnskap som er nyttig der det jobbes med språk og tekst. Du kan arbeide med forskning og undervisning ved høyskoler. Du kan også bli lektor i videregående skole, eller jobbe på bibliotek, i forlag, på museum eller i det offentlige.
Hvordan er det å jobbe som filolog?
Filolog
Joakim Tjøstheim
Viktige egenskaper for en filolog
Som filolog må du like å lære teori. Du bør være interessert i språk og litteratur, ha godt språkøre og være flink til å uttrykke deg. Du må være nysgjerrig og like å forske.
Hva tjener filologer?
Hvordan utdanner du deg til filolog?
Hva jobber filologiutdannede med?
- 8119 - Språkutdanninger, andre
- 8117 - Språkvitenskapelige utdanninger
- 8111 - Utdanninger i germanske og romanske språk
- 7119 - Språkutdanninger, andre
- 7117 - Språkvitenskapelige utdanninger
- 7115 - Utdanninger i klassiske språk
- 7113 - Utdanninger i tyrkiske, indoiranske, keltiske, semittiske og asiatiske språk
- 7112 - Utdanninger i slaviske, baltiske og finsk-ugriske språk
- 7111 - Utdanninger i germanske og romanske språk
Bedrifter: Hvor jobber filologer?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med filologer
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 2544106 - FORSKER (SPRÅK)
- 2544104 - SPRÅKFORSKER
- 2544101 - LINGVIST