Fakta

Lærested:
Sted:
Nett
Studietype:
Lavere nivå
Studieform: Nettstudium
Oppstart: Fleksibel oppstart
Studiepoeng:
10
Søknadsfrist: Utdanningen har løpende søknadsfrist

Informasjon oppdatert

9. januar 2023.

Om studiet

Dette emnet er for deg som vil tilegne deg kunnskaper om ernæringsbehov for ulike grupper med spesielle behov.

Dette emnet vil sette deg i stand til å gi helsefremmende kostveiledning til gravide, ammende, barn, unge, eldre og personer med minoritetsbakgrunn, samt personer med over- eller undervekt og i risiko for å utvikle ulike livsstilssykdommer, basert på offentlige anbefalinger og vitenskapelig dokumentasjon.

Målet med emnet er å gi deg kunnskaper om ernæringsbehov for ulike grupper med spesielle behov slik som gravide, ammende, barn og unge, eldre og ulike minoritetsgrupper.

Du vil også lære om hvordan ernæring kan bidra i forebygging og behandling av livsstilssykdommer, underernæring, kreft og ved fordøyelsesplager, matvareoverfølsomhet samt psykisk helse.

Ernæring og helse består av følgende temaer:

  • Ernæring for ulike grupper: gravide, ammende, barn og unge, eldre og personer med minoritetsbakgrunn
  • Ernæring ved overvekt, diabetes, metabolsk syndrom og hjerte- og karsykdom
  • Ernæringens rolle ved kreft, underernæring og relatert til psykisk helse
  • Ernæring ved fordøyelsesproblemer og matvareoverfølsomhet 

Undervisningsopplegg

Nettstudier gjør det mulig for deg å studere når du vil, hvor du vil. Det er en fleksibel studiemetode, som gjør at nettstudier kan tilrettelegges for enhver timeplan og situasjon.  

Vi bruker læringsportalen Canvas. Her finner du blant annet:  

  • forelesningsvideoer  
  • oversikt over pensum og studieløp  
  • læringsmål  
  • planleggingsverktøy  
  • øvingsoppgaver  
  • innleveringsoppgaver  
  • mulighet til å kommunisere med din personlige veileder og medstudenter m.m.  

Gjennomføringen er basert på arbeid med pensum, veiledningstekster, videoforelesninger, øvingsoppgaver, innsending av obligatoriske oppgaver, samt gjennomføring av en skriftlig eksamen. Fagstoffet i læringsportalen er ordnet i en bestemt rekkefølge, slik at du lett forstår hva du skal gjøre til enhver tid.   

Du vil gjennom studietiden din ha tilgang på veileder i emnet. Veileder vil også gi deg tilbakemeldinger på de obligatoriske oppgavene du leverer i løpet av studietiden.   

Opptakskrav

For å kunne søke på dette emnet må du møte ett av kravende nedenfor:

Dokumentasjonsfrist

  • Du må sende inn dokumentasjon som bekrefter at du er kvalifisert for opptak i løpet av en måned

Opptaksinformasjon

Søknadsfrist og oppstart

  • Hver dag, hele året.

Læringsutbytte

Emnet vil gi deg kunnskaper om sammenhengen mellom kostholdet og de mest utbredte livsstilssykdommene, sammenhengen mellom ernæring, fysisk aktivitet og energibalanse samt en oversikt over og evne til å vurdere ulike trenddietter.

Videre vil emnet sette deg i stand til å gi helsefremmende kostveiledning til gravide, ammende, barn, unge, eldre og personer med minoritetsbakgrunn, samt personer med over- eller undervekt og i risiko for å utvikle livsstilssykdommer, basert på offentlige anbefalinger og vitenskapelig dokumentasjon.

I tillegg vil du lære om ulike ernæringsmessige utfordringer ved matvareoverfølsomhet og fordøyelsesplager og kunne gi relevante kostråd i den forbindelse. Etter emnet vil du kunne henvise til og gi en vurdering og fagstoff om ernæring, utveksle synspunkter om ernæring med andre samt omsette teoretisk bakgrunn for offisielle anbefalinger og kunnskap om ernæring til relevante kostråd.