Fakta

Lærested:
Sted:
Nett
Studietype:
Lavere nivå
Studieform: Nettstudium
Oppstart: Fleksibel oppstart
Studiepoeng:
10
Søknadsfrist: Utdanningen har løpende søknadsfrist

Informasjon oppdatert

9. januar 2023.

Om studiet

Epidemiologi, matvarekunnskap og bærekraft lærer deg om bærekraftig kosthold og om hvordan vi kan forske på ernæringens betydning for helsen vår.

Gjennom dette emnet vil du få en innføring i ernæringsepidemiologien og dens betydning for utarbeidelsen av næringsstoffanbefalinger, nasjonale kostråd og ernæringspolitiske beslutninger. Du vil få en oversikt over hvordan kostholdet i Norge har utviklet seg over tid og over hvilke ernæringspolitiske målsetninger som er gjeldende i dag. I tillegg vil du få fordype deg i matvarekunnskapen der mattrygghet, pre- og probiotika, genmodifisert mat og økologisk mat er relevante temaer. I den siste delen av emnet vil du få kjennskap til prinsippene for et bærekraftig kosthold og et etisk matforbruk – et svært aktuelt tema i dagens samfunn. 

Følgende temaer er sentrale i dette emnet:

  • Ernæringsepidemiologi
  • Kostholdsundersøkelser
  • Utviklingen i det norske kostholdet
  • Ernæringspolitikk
  • Matvarekunnskap
  • Bærekraftig kosthold

Undervisningsopplegg

Nettstudier gjør det mulig for deg å studere når du vil, hvor du vil. Det er en fleksibel studiemetode, som gjør at nettstudier kan tilrettelegges for enhver timeplan og situasjon.  

Vi bruker læringsportalen Canvas. Her finner du blant annet:  

  • forelesningsvideoer  
  • oversikt over pensum og studieløp  
  • læringsmål  
  • planleggingsverktøy  
  • øvingsoppgaver  
  • innleveringsoppgaver  
  • mulighet til å kommunisere med din personlige veileder og medstudenter m.m.  

Gjennomføringen er basert på arbeid med pensum, veiledningstekster, videoforelesninger, øvingsoppgaver, innsending av obligatoriske oppgaver, samt gjennomføring av en skriftlig eksamen. Fagstoffet i læringsportalen er ordnet i en bestemt rekkefølge, slik at du lett forstår hva du skal gjøre til enhver tid.   

Du vil gjennom studietiden din ha tilgang på veileder i emnet. Veileder vil også gi deg tilbakemeldinger på de obligatoriske oppgavene du leverer i løpet av studietiden.   

Opptakskrav

For å kunne søke på dette emnet må du møte ett av kravende nedenfor:

Generell studiekompetanse
Generell studiekompetanse etter fagopplæring med fag/svennebrev eller yrkespraksis og utdanning etter 23/5 regelen
Realkompetanse

Dokumentasjonsfrist
Du må sende inn dokumentasjon som bekrefter at du er kvalifisert for opptak i løpet av en måned

Opptaksinformasjon

Søknadsfrist og oppstart
Hver dag, hele året.

Læringsutbytte

Kunnskaper om ernæringsepidemiologi vil gjøre deg bedre rustet til å forstå forskningsartikler og til å holde deg faglig oppdatert. Gjennom emnet vil du lære om ulike kostholdsundersøkelser, lære å kunne diskutere styrker og svakheter og lære å kunne begrunne valg av metoder til ulike formål. Du vil også få kunnskap om utviklingen i det norske kostholdet, økologisk landbruk, pre- og probiotika, genmodifisert mat og matbåren sykdom. Du vil kunne redegjøre for hva bærekraftige og etisk forsvarlige matvarevalg innebærer så vel som FNs bærekraftmål.