Fakta
Informasjon er oppdatert av Universitetet i Innlandet
.


Om studiet
Studiet gir deg økt kompetanse i arbeid med mennesker med psykisk helse-, rus- og avhengighetsproblematikk.
Studiet utvikler kompetente utøvere som kan møte mennesker med psykisk helse-, rus- og avhengighetsproblematikk med en helhetlig forståelse og tilnærming. Studiet vektlegger personlig og faglig utvikling og har en klinisk og praktisk tilnærming.
Studiet dekker kompetanseområdene i forskrift for tverrfaglig videreutdanning i psykisk helse-, rus- og avhengighetsarbeid. Det gir kunnskap om helsefremmende faktorer, forebygging, behandling og hverdagsmestring med særlig vekt på individets rett til å medvirke. Oppmerksomheten rettes både mot individ, strukturer og samfunn for å skape forståelse for dynamikken mellom disse og effektene dette har på psykisk helse, rus og avhengighet.
Studiet er samlingsbasert med 3-5 samlinger i semesteret der hver samling har en varighet på 2-3 sammenhengende dager. Samlingene har varierte undervisnings- og arbeidsformer. Enkelte aktiviteter vil være obligatoriske, og det forventes aktiv deltakelse også utover dette. I studiets andre år er det seks ukers praksis.
Studiet har varierte eksamensformer som avlegges individuelt eller i gruppe. Det foretas også en skikkethetsvurdering som skal sikre at kandidater fra helse- og sosialfaglige utdanninger er i stand til å møte kravene i yrkesrollen. Skikkethetsvurderingen skal inngå i en helhetsvurdering av studentens faglige, pedagogiske og personlige forutsetninger for å kunne fungere i yrket. Se mer i Lov om skikkethetsvurdering i høyere utdanning.
Opptaksinformasjon
Du søker opptak i vår lokale søknadsweb.
For å være kvalifisert for opptak på studiet må du ha en Bachelor eller tilsvarende avsluttet utdanning som gir yrkestittel sosionom, vernepleier, barnevernspedagog, sykepleier, fysioterapeut eller ergoterapeut.
Søkere med bachelorgrad innen andre helse- og sosialfag, pedagogiske fag eller 3-årig politiutdanning, samt 1 års relevant erfaring etter endt grunnutdanning er også kvalifisert til opptak.
Relevant praksis er lønnet arbeidspraksis etter endt grunnutdanning.
For søknadsfrist se toppen av siden
Mer om opptak
I søknaden din må du laste opp dokumentasjon på praksis, arbeidsattest eller tjenestebevis som viser stillingsprosent eller antall timer samt fra og eventuelt -til dato. Deltidsstillinger blir regnet om til heltid av opptakskontoret.
Studiet krever følgende attester: Medisinattest og politiattest. Du får mer informasjon om krav til attest når du får svar på søknaden din.
Videre studier
Med fullført tverrfaglig videreutdanning i psykisk helse-, rus- og avhengighetsarbeid kan du søke direkte opptak til de siste 60 studiepoengene på master i psykisk helsearbeid.
Utveksling
Ønsker du å få et innblikk i hvordan man jobber med psykisk helse-, rus- og avhengighetsarbeid i andre land? Hva med å ta praksis i utlandet?
Grip sjansen og reis på utveksling! Et utvekslingsopphold gir en opplevelse for livet, i tillegg til faglige og karrieremessige fordeler. For deg som har relevant arbeidserfaring er det mulig å reise på praksisutveksling ved en institusjon utenfor Norge.
Ta kontakt med internasjonal koordinator på ditt studiested for mer informasjon.