Nøkkelinformasjon

logo
logo

Lærested

Nivå

Fag- og svennebrev

Kostnader

14 750,-

Studieform

Nettstudium, samlingsbasert

Om studiet

Faget industriell matproduksjon skal legge grunnlag for yrkesutøvelse innen produksjon av ulike typer mat- og drikkevarer i en industrialisert prosess. Faget skal legge vekt på å utnytte råvarer og teknologi og skape forståelse for produktkrav, kvalitet, ernæring og mattrygghet.

Faginnhold – Industriell matproduksjon

Teknologi, mat og prosess

  • Samspillet mellom sammensetningen og egenskapene til råvarene, produksjonsmetoder og teknologi i en industrialisert prosess.
  • Klargjøring, drift, omstilling og avslutning av produksjonsprosesser, kvalitetskontroll, vedlikehold og forbedringsarbeid.
  • Vurdering og bruk av råvarer, halvfabrikata og ferdigvarer som inngår i produksjonsprosessen.

Kvalitet og trygg mat

  • Personlig hygiene, produksjonshygiene og næringsmiddelhygiene.
  • Trygg produksjon og omsetning av mat- og drikkevarer ved å følge kvalitetssystemene i bedriften.
  • Lover og forskrifter som regulerer produksjon og omsetning av mat og drikke.

Bærekraftig produksjon

  • Arbeidsflyt gjennom planlegging, samarbeid og kommunikasjon for å redusere svinn og gi økt lønnsomhet.
  • Best mulige ressursutnytting.
  • Hvordan bransjen påvirker miljøet gjennom valg av råvarer og emballasje.
  • Avfallshåndtering, resirkulering og forebygging av utslipp i miljøet.

Arbeidsliv og yrkesidentitet

  • Kunnskap om pliktene og rettighetene i arbeidslivet og betydningen av trepartssamarbeidet.
  • Skape et psykososialt og fysisk arbeidsmiljø som fremmer helse, miljø og sikkerhet.
  • Sosial kompetanse og samarbeidsevne, kritisk tenking og respekt for meiningsforskjeller og forståelse for hvordan dette påvirker arbeidsmiljø og produktivitet.
  • Målene og historien til bedriften og om hvilken tilhørighet den har i et yrkesfellesskap som fremmer utvikling, likeverd og likestilling.