Nøkkelinformasjon
Nivå
Fag- og svennebrev
Kostnader
14 750,-
Studieform
Nettstudium, samlingsbasertOm studiet
Faget industriell matproduksjon skal legge grunnlag for yrkesutøvelse innen produksjon av ulike typer mat- og drikkevarer i en industrialisert prosess. Faget skal legge vekt på å utnytte råvarer og teknologi og skape forståelse for produktkrav, kvalitet, ernæring og mattrygghet.
Faginnhold – Industriell matproduksjon
Teknologi, mat og prosess
- Samspillet mellom sammensetningen og egenskapene til råvarene, produksjonsmetoder og teknologi i en industrialisert prosess.
- Klargjøring, drift, omstilling og avslutning av produksjonsprosesser, kvalitetskontroll, vedlikehold og forbedringsarbeid.
- Vurdering og bruk av råvarer, halvfabrikata og ferdigvarer som inngår i produksjonsprosessen.
Kvalitet og trygg mat
- Personlig hygiene, produksjonshygiene og næringsmiddelhygiene.
- Trygg produksjon og omsetning av mat- og drikkevarer ved å følge kvalitetssystemene i bedriften.
- Lover og forskrifter som regulerer produksjon og omsetning av mat og drikke.
Bærekraftig produksjon
- Arbeidsflyt gjennom planlegging, samarbeid og kommunikasjon for å redusere svinn og gi økt lønnsomhet.
- Best mulige ressursutnytting.
- Hvordan bransjen påvirker miljøet gjennom valg av råvarer og emballasje.
- Avfallshåndtering, resirkulering og forebygging av utslipp i miljøet.
Arbeidsliv og yrkesidentitet
- Kunnskap om pliktene og rettighetene i arbeidslivet og betydningen av trepartssamarbeidet.
- Skape et psykososialt og fysisk arbeidsmiljø som fremmer helse, miljø og sikkerhet.
- Sosial kompetanse og samarbeidsevne, kritisk tenking og respekt for meiningsforskjeller og forståelse for hvordan dette påvirker arbeidsmiljø og produktivitet.
- Målene og historien til bedriften og om hvilken tilhørighet den har i et yrkesfellesskap som fremmer utvikling, likeverd og likestilling.