Nøkkelinformasjon

logo
logo

Lærested

Nivå

Fag- og svennebrev

Kostnader

14750,-

Studieform

Nettstudium, samlingsbasert

Om studiet

Som ernæringskokk kan du få jobb i private og offentlige institusjonskjøkken innenfor helse- og sosialsektoren (sykehus, pleiehjem), skolevesenet, fengselsvesenet eller Forsvaret, på boligplattformer og i kantiner. Et fagbrev gir trygghet og styrke i arbeidsmarkedet.

Faginnhold – Ernæringskokk

Håndverksferdigheter, fagkunnskap og måltidsutvikling

  • Sette sammen og produsere helsefremmende måltider og menyer i samarbeid med kolleger og andre faggrupper ut fra myndighetenes kostråd og brukeres behov for spesialkost.
  • Valg og vurdering av råvarer, samspillet mellom råvarenes egenskaper, håndlag, teknologi og produksjonsmetoder basert på tilgang, sesong og økonomi.
  • Merking, sporing, næringsberegning og kalkulasjon.
  • Bruk av faguttrykk og sensoriske ferdigheter i utforskning og måltidsutvikling.
  • Kunnskap om mattradisjoner, trender og religioner.

Kvalitet og trygg mat

  • Personlig hygiene, produksjonshygiene og næringsmiddelhygiene.
  • Råvarebehandling og trygg produksjon, samt å følge virksomhetens kvalitetssystem.
  • Lover og forskrifter som regulerer produksjon og omsetning av mat og drikke.

Bærekraftig produksjon

  • Arbeidsflyt gjennom planlegging, samarbeid og kommunikasjon for å redusere svinn og øke lønnsomheten.
  • Best mulig ressursutnyttelse og om bransjens påvirkning på miljøet gjennom valg av råvarer.
  • Avfallshåndtering, resirkulering og forebygging av utslipp til miljøet.

Arbeidsliv og yrkesidentitet

  • Kunnskap om pliktene og rettighetene i arbeidslivet og betydningen av trepartssamarbeidet.
  • Skape et psykososialt og fysisk arbeidsmiljø som fremmer helse, miljø og sikkerhet.
  • Sosial kompetanse og samarbeidsevne, kritisk tenkning og respekt for meningsforskjeller og forståelse av hvordan dette påvirker arbeidsmiljø og produktivitet.
  • Virksomhetens mål og historie og tilhørighet i et yrkesfellesskap som fremmer faglig utvikling, likeverd og likestilling.