Tannlege

– Jeg synes det er fint å se mennesker bli glade og takknemlige etter en tannbehandling som gjør at smertene går ned. Det gir meg mye, smiler Sadaf Aziz.
Kvinne i en hvit legefrakk over en grønn uniform. På hodet har hun en operasjonshette i lyseblå farge. Kvinnen smiler til kameraet.
Sadaf Aziz, 36 år
Tannlege
Strandgaten Tannklinikk, Bergen
«Da jeg var liten, likte jeg å male og tegne. Nå får jeg brukt det i hverdagen når jeg lager fyllinger, for eksempel. Jeg er nøye og pirkete – og det synes jeg er kjempegøy.»
― Sadaf Aziz
Tekst og foto:
Anna Caroline Fladby
Publisert: 29.04.2025
«Da jeg var liten, likte jeg å male og tegne. Nå får jeg brukt det i hverdagen når jeg lager fyllinger, for eksempel. Jeg er nøye og pirkete – og det synes jeg er kjempegøy.»
― Sadaf Aziz
«Du må like å jobbe med mennesker. De færreste liker å gå til tannlegen, da må du vite hvordan du skal håndtere det.»
― Sadaf Aziz

Hvorfor valgte du å bli tannlege? 

– Det var egentlig helt tilfeldig. Jeg fant først en kort utdanning til tannhelsesekretær, som jeg tok for å teste ut hvilken retning jeg ville gå. Særlig med en utdanning som varer i hele fem år, ville jeg gjerne vite hvordan det var og om det var riktig retning for meg. 

Jeg fikk jobb den sommeren jeg var ferdig utdannet tannhelsesekretær, og da fikk jeg innblikk i hvordan det er å jobbe som tannlege. Det syntes jeg var kjempespennende. Det var mye pasientkontakt, noe jeg liker godt, og det var veldig servicefokusert. 

Image
En kvinne i  hvit tannlegefrakk, operansjonshette, munnbind og hansker. Hun står lent over en mannlig pasient som ligger i behandlingsstolen. Hun ser inn i munnen hans og bruker to ulike tannlegeinstrumenter.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Arbeidsdagen min er supertravel. Når jeg kommer på jobb, er kaffe det aller første jeg tenker på. Så sjekker jeg e-poster og tar noen telefoner, før dagen begynner med pasienter. Da er det pasienter etter hverandre, hele dagen. 

Jeg har ikke mye tid til pause, men det er personligheten min: jeg liker å jobbe, jeg liker å ha det travelt og det har fungert for meg i mange år. Men hvis noen andre ønsker dette yrket, betyr ikke det at det må være en travel hverdag, det er opp til den enkelte. 

Antall pasienter varierer hver dag. Det kan variere fra ti til 13 pasienter om det er vanlige undersøkelser, og litt færre hvis det er større arbeid som må gjøres. Jeg setter alltid av én time til pasientene mine, fordi jeg liker å prate og ha det litt kjekt med dem før jeg begynner med arbeidet mitt. Det gjør at dagen blir litt lang, men pasientene skal få riktig service og behandling. 

Det er en del forskjeller mellom å jobbe på privat klinikk og i det offentlige, og det er positive og negative sider med begge deler. I offentlig sektor er det flere barnepasienter, du har fast lønn, pensjonsordning, et bestemt antall pasienter, du jobber fra åtte til fire og får pauser.

Om du driver en privat klinikk er du mer utsatt. Du må være service-innstilt og flink, passe på at timeboken er fylt opp, pasientforsikringer, betale regninger, leie av lokaler og du må betale sekretærer. Det er masse du må tenke på om du skal drive for deg selv, men du får styre timeboken din selv. Du kan bestemme om du vil jobbe i helgen, ta en uke fri, eller jobbe lenge den ene dagen og ta fri dagen etter. Du er veldig selvstendig og fri.

Hva kreves for å kunne jobbe som tannlege? 

– Det kreves en del – du må være god på skolen og du må like realfag

Det første året har vi ikke tannlegerelaterte emner, men hovedsakelig generelle fag sammen med medisinstudentene. Man går dypere inn i tannlegefaget etter noen semestre, da begynner vi å jobbe på dukker, bore og bli kjent med tannstrukturen. Vi lærer om anatomi, tenner, nerver og blodårer – vi må kunne alt. Så går vi videre til farmakologi, for det er kjempeviktig å ha lærdom om medikamenter i vårt yrke. 

Det er en tøff utdanning, men det er kjempespennende. Utdanningen er ikke tørr, og hvis farger og bilder hjelper deg å huske, så er det en perfekt utdanningsvei. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Du må like å jobbe med mennesker. De færreste liker å gå til tannlegen, da må du vite hvordan du skal håndtere det. Du må være flink til å kommunisere, og være litt psykolog iblant.

I tillegg bør man være klar over at man jobber veldig tett på pasientene. Hvis du ikke trives med å være så tett på en person, er ikke dette den riktige utdanningen for deg. Men vi er alle veldig forskjellige. Hvis du ikke er så god på kommunikasjon, kan du likevel jobbe som tannlege, bare en annen retning. 

Vi sitter mye på jobb, noen ganger litt for lenge i samme stilling. Det kjenner man i skuldrene og nakken. De fleste tannleger trenger behandling og bør i tillegg trene. Alt har en teknikk, og det lærer man i løpet av studiet. Vi blir vist hvordan vi skal sitte, hvor høy stolen skal være og ulike tøyningsøvelser. 

Hva liker du best med å være tannlege? 

– Alt! Jeg føler at jeg har truffet helt riktig og har aldri hatt en plan B. Jeg liker å snakke med mennesker, og jeg får brukt min sympatiske side. 

Jeg liker også å jobbe med fingrene mine. Da jeg var liten, likte jeg å male og tegne. Nå får jeg brukt det i hverdagen når jeg lager fyllinger, for eksempel. Jeg er nøye og pirkete, og det synes jeg er kjempegøy.

Hva liker du minst? 

– Regnskap og administrative oppgaver. Alt som ikke handler om pasientbehandling, særlig når man driver egen tannklinikk. 

Image
Kvinne i hvit tannlegefrakk, operasjonshette, munnbind og hansker. Hun åpner et nytt fat med tannlegeinstrumenter.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Det finnes mange muligheter innen tannlegeutdanning. Når du er ferdigutdannet, må du først jobbe som tannlege i to år. Etter det kan du velge hvilken retning du har lyst til å gå. Hvis du er interessert i kirurgi, kan du ta en videreutdanning som oralkirurg, eller du kan gå videre innen rotfylling, tannkjøttbehandling og kjeveortopedi. Spesialistutdanningene går over tre til fem år. Det finnes andre mindre retninger også. 

Men når du har valgt en retning, holder du deg kun til den. For min del synes jeg det er gøy å gjøre litt av alt. Jeg er ikke spesialist, men jeg gjør nesten alt, bortsett fra tannregulering. Jeg liker å lære og gjøre mest mulig selv, men jeg nøler ikke med å henvise pasienter videre når noe er krevende. 

Hva tjener man som tannlege? 

– Hvis man googler gjennomsnittslønnen til en tannlege, ser man at den ligger mellom 700 000 og én million i offentlig sektor. Lønnen avhenger av kommunen du jobber i, samt din ansiennitet. I privat sektor avhenger lønnen av tannlegen selv. Hvis man er dyktig, kan man tjene svært godt – over én million. Hvis man driver sin egen klinikk – langt over det igjen, men det innebærer mye mer ansvar. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som tannlege? 

– Det er gode sjanser for å få jobb når man er ferdigutdannet, men det avhenger av hvor man ønsker å jobbe. Det finnes stillinger, men det kan være vanskeligere i de store byene, og det er ikke sikkert man får 100 prosent stilling. Men dersom man er villig til å jobbe litt utenfor sentrum, er det som regel ikke et problem. 

Som nyutdannet anbefaler jeg å jobbe i en stor klinikk med spesialister og flere tannleger. Da kan man alltid stille spørsmål hvis man er usikker på noe. Det var slik jeg begynte, og det ga meg en veldig fin start. 

Tilhørende utdanninger

Odontologi (tannlege)

Du lærer å reparere, erstatte eller behandle skadede tenner, behandle betennelser i tannkjøttet, stille diagnoser og å behandle sykdommer i munn og kjeve.

Finn studier