Salgssjef

– Det er artig å ha en jobb som består av å være i kontakt med andre mennesker og stadig lære nye ting, forteller Jesper.
En mann i hvit skjorte og svart boblevest. Han står foran en lys vegg.
Jesper Kræmer Kufaas, 27 år
Salgssjef
Jupiter System Partner
«Det jeg liker best med jobben er å møte nye mennesker.»
― Jesper Kræmer Kufaas
Intervju:
Sylwia Sørensen
Publisert: 21.11.2023
«Det jeg liker best med jobben er å møte nye mennesker.»
― Jesper Kræmer Kufaas
«For å kunne jobbe som salgssjef må man være dedikert, strukturert og god å snakke for seg. Det er de viktigste tingene.»
― Jesper Kræmer Kufaas

Hvorfor valgte du å bli salgssjef?

– Det var litt tilfeldig. Jeg tror jeg var 12 – 13 år da jeg begynte å selge meg inn som maler hos bekjente. Jeg har også vært veldig interessert i salg, og drev mye med innsalg til familie og bekjente. Jeg solgte forskjellige ting som jeg hadde tro på, blant annet solgte jeg rundt 40 biler på Finn.

Jeg er veldig dedikert og ønsker å oppnå ting. Hele ungdomstiden brukte jeg på alpinistkarrieren min, som krevde å være på reise rundt 300 dager i året rundt omkring i verden.

Da jeg ble ferdig med idrettskarrieren, begynte jeg å studere til bachelor i bedriftsøkonomi og ledelse. På den tiden jobbet jeg samtidig som driftsleder og assisterende daglig leder i Tromsø alpinpark, som jeg har vært med å starte. Men jeg fikk ikke fullført bachelorgraden – jeg ble spurt om jeg kunne være interessert i å søke på stillingen jeg har i dag, og det slo jeg til på.

Man kan si at det var en del tilfeldigheter som førte til at jeg ble salgssjef. Samtidig er det viktig å trekke frem at jeg har jobbet veldig målrettet i mange år. Det har også mye å si at jeg har et stort nettverk i næringslivet.

Image
En mann i hvit skjorte, svart boblevest og blå bukser. Han står foran et skrivebord og snakker i telefonen. Han er på et kontor.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg er salgssjef i Jupiter System Partner, som er både konsulentvirksomhet og et produktselskap. Vi leier ut konsulenter innenfor IT, og eier og utvikler egne produkter. Blant annet utvikler vi systemet DigDem, som brukes av kommuner og fylkeskommuner til møtegjennomføring.

En vanlig arbeidsdag for meg er behagelig. Jeg står opp gjerne i åttetida, åpner pc-en, sjekker e-poster og planlegger dagen. Etter det drar jeg på kontoret. Jeg har som regel noen interne møter og kundemøter. Vi har flere prosjekter på gang som jeg følger opp.

Jeg jobber en del alene, og så drar jeg inn de ressursene jeg trenger for forskjellige prosjekter. For eksempel jobber vi nå sammen med å kartlegge hva de eksisterende kundene våre har og ikke har, og samler informasjon om hva som trengs for å gjøre mersalg mot dem.

Når man har gjort et salg, bør man fortsette å holde ballen varm for å gjøre mersalg eller utvikle nye ting for og med kunden. Det nytter ikke å gjøre mye salg en dag, og forvente at det kommer resultater neste dag. Det er ikke slik det fungerer.

Det er faktisk sånn at med kunder som jeg kontakter i dag, kan jeg kanskje gjøre et salg om et halvt eller et år. Fra første kontakt til salget er gjort, må man følge det opp. For meg er det kanskje den største utfordringen i jobben min at ting ikke skjer så fort som jeg skulle ønske. Men samtidig har det vært en veldig kul utfordring. Jeg måtte lære meg å bli mer tålmodig, lage delmål underveis, og lære å forstå markedet vi opererer i.

Noen dager er jeg på jobb bare i noen timer, mens andre dager sitter jeg til kl. 21 på kvelden. Det er også slik at på dager der jeg har mange møter, avslutter jeg litt tidligere, fordi det gjerne er nok å tenke på.

Noen ganger når det er mye å tenke på, kan det bli noen sene kveldstimer på kontoret. På sånne dager kan det plutselig bli 14 timers arbeidsdag. Jeg synes at det er fint at jeg har det veldig fleksibelt, og i perioder kan ta det roligere.

Hva kreves for å kunne jobbe som salgssjef?

– For å jobbe som salgssjef må man ha kunnskap om salg. Det kan man tilegne seg enten via arbeidserfaring, ved å ta utdanning, eller begge deler. Jeg tenker at man får best kunnskap av det siste, å kombinere utdanning og jobb. Selv studerte jeg bedriftsøkonomi og ledelse på universitetet samtidig som jeg jobbet og fikk praktisk salgserfaring.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– For å kunne jobbe som salgssjef bør man være dedikert, strukturert og god til å snakke for seg. Det er det viktigste.

Du bør være menneskekjenner og se dem du har rundt deg. Man må ikke tro at man vet bedre, eller at man har svaret på alt. Det å være leder handler om å være pådriver, derfor er det veldig viktig å ikke bare dirigere hva folk skal gjøre. En leder bør ikke være redd for å jobbe – man bør ta en god del av jobben selv for å stå frem som et godt eksempel.

Jeg vil også si at en salgssjef må ha evnen til å tenke litt utenfor boksen, og heller se løsninger enn problemer. Samtidig må man være åpen for at den beste ideen er den som ennå ikke har kommet. Det er veldig lett å lage seg en plan og følge strategien – men for å lykkes må man ha evnen til å justere underveis.

Det finnes en del folk som ønsker å komme på jobb, gjøre det de får beskjed om eller ha konkrete arbeidsoppgaver, og dra hjem. Hvis du er en av dem, er ikke dette yrket for deg.

Jeg tenker også at vi som jobber med salg er veldig konkurranseorienterte. Vi ønsker å se resultater, en slags seier. Det er ikke samme endorfin-kick å få en stor kontrakt som å vinne en konkurranse, men det er veldig bra.

Hva liker du best med å være salgssjef?

– Det jeg liker best med jobben er å møte nye mennesker. Jeg liker også å lære nye ting og få mer forståelse. Jeg tenker at den som lykkes best i livet, er den som lærer mest. Det er artig å ha en jobb som består av å være i kontakt med andre mennesker og stadig lære nye ting.

Hva liker du minst?

– Jeg er en selgertype og ledertype, så det jeg liker minst er å levere store anbud. Der må man fylle ut og besvare store, tunge dokumenter som kan være på 20.000 ord. Jeg liker å ha møte med kunden fysisk eller på Teams, og forklare og vise produktene. Å levere skriftlige tilbud eller forklare løsningene våre skriftlig er det jeg liker minst i jobben min.

Image
En mann i hvit skjorte, svart boblevest og blå bukser. Han skriver på en oransje tavle og snakker med en mann som sitter på en stol. De er på et kontor.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det finnes egentlig uendelige muligheter. Salgssjef kan også være et springbrett for å bli daglig leder, det er mange likheter mellom de to stillingene. Daglig leder har ansvar for hele bedriften, inkludert salg.

Uansett hvilken bransje man jobber i, er det å være salgssjef temmelig likt. Salgssjefen må forstå markedene hvor bedriften opererer, og tilegne seg en del informasjon som trengs for å kunne gjøre et salg. Man må også kunne sette seg delmål og ha forventninger til seg selv. Med dette på plass kan en salgssjef jobbe i forskjellige bransjer.

Hva tjener en salgssjef?

– Lønn til salgssjef ligger på fra 600 – 700.000 og oppover. Hvor mye man tjener, kommer også an på hvilke typer lønnsordninger som finnes i bedriften. Flere har bonusbasert lønn, fordi provisjon både motiverer og samtidig er prestasjonsorientert. Så gjør man ikke en god jobb, får man en dårligere lønn.

Hvordan er sjansene for å få jobb som salgssjef?

– Hvis man vil bli salgssjef, må man som regel jobbe seg oppover. Man starter som selger en plass, og viser at man er dedikert og tar ansvar. Med tid og innsats vil man kanskje få muligheten til å bli salgssjef. Man kan gå rett fra studier til en salgssjefstilling, men det vil være en fordel å ha noe selgererfaring i tillegg til studiene. For de som vil jobbe som salgssjef er det fullt mulig å få det til, men det kreves en viss innsats og gode prioriteringer.

Tilhørende utdanninger

Salgsfag

Du lærer om kundebehandling, salg og markedsføring av produkter, og blir i stand til å håndtere endringer og sikre lønnsom drift av virksomheter.

Finn studier
Økonomi og administrasjon

Studier innen økonomi og administrasjon er tverrfaglige og gir innsikt i ulike sider ved økonomi og administrasjon, som regnskap, finans, revisjon, organisasjon og ledelse.

Finn studier
Økonomi og regnskap

Utdanningene gir kompetanse i bedriftens forretningsprosesser med fokus på regnskap og økonomi.

Finn studier