Planteviter

– Jeg li­ker at jeg kan få job­be med det som er hob­by­en min, nem­lig plan­ter, bloms­ter, park, hage og his­to­rie, forteller Linn.
Portrett foto Kvinne med mørkt hår, svart jakke og rosa skjerf smiler.
Linn Leonora Nystad, 43 år
Planteviter/Parkforvalter
Bymiljøetaten i Oslo kommune
«En vik­tig for­ut­set­ning er at du er in­ter­es­sert i plan­ter og na­tur.»
― Linn Leonora Nystad
Tekst og foto:
Ingrid Nøstdal
Publisert: 06.02.2024
«En vik­tig for­ut­set­ning er at du er in­ter­es­sert i plan­ter og na­tur.»
― Linn Leonora Nystad
«Tid­lig på høs­ten job­ber jeg med nes­te års som­mer­blomst-­kom­po­si­sjo­ner, mens i ja­nu­ar job­ber jeg med nes­te vårs far­ger på løk.»
― Linn Leonora Nystad

Hvor­for valg­te du å bli plan­te­vi­ter?  

- Jeg bruk­te litt tid på å fin­ne ut av hva jeg vil­le bli, og i mel­lom­ti­den stu­der­te jeg di­ver­se fag ved NTNU i Trond­heim. Så fikk jeg til­fel­dig høre om da­væ­ren­de Norges land­bruks­høg­sko­le på Ås og Land­skaps­ar­ki­tek­tur, og da skjøn­te jeg en­de­lig hvil­ken ret­ning jeg vil­le ut­dan­ne meg in­nen. I star­ten var pla­nen å bli land­skaps­ar­ki­tekt, men jeg skjøn­te gan­ske raskt at plan­te­vi­ten­skap pas­set meg bed­re. Der var det mer fo­kus på for­valt­ning og de gikk mer i dyb­den på for ek­sem­pel plan­te­fy­sio­lo­gi og jord­læ­re. For meg føl­tes det mer rik­tig å job­be med å ta vare på ting som al­le­re­de var fer­dig, enn det å skul­le lage nye ting.  

Image
Vi ser en by der en kvinne med svart jakke og grå lue bøyer seg ned blant noen lilla blomster. Hun rekker ut hånda mot en av disse blomstene.

Hvor­dan er en van­lig ar­beids­dag for deg?  

– I job­ben min har jeg for­valt­nings­an­svar for Frog­ner­par­ken. Vi har kon­kur­ran­se­ut­satt drift, noe som be­tyr at vi har en kon­trakt med et fir­ma som gjør all fy­sisk jobb for oss ute i par­ken. Jeg føl­ger opp en­tre­pre­nø­ren, ut­for­mer kon­trak­ten et­ter Norsk Stan­dard, føl­ger opp øko­no­mi, gjen­nom­fø­rer små og sto­re pro­sjek­ter, og har en del kon­takt med pub­li­kum og and­re of­fent­li­ge og pri­va­te ak­tø­rer. 

I til­legg har jeg an­svar for som­mer­blomst­pro­gram­met vårt. Det in­ne­bæ­rer at jeg har an­svar for inn­gå­el­se av kon­trakt med de som pro­du­se­rer el­ler im­por­te­rer plan­te­ne for oss, og jeg set­ter sam­men kom­po­si­sjo­ne­ne av be­plant­ning for hvert bed og urne som står på våre are­a­ler. 

En van­lig dag på job­ben er der­for litt van­ske­lig å be­skri­ve da mye av job­ben er vel­dig se­song­be­tont. Tid­lig på høs­ten job­ber jeg med nes­te års som­mer­blomst­kom­po­si­sjo­ner, mens i ja­nu­ar job­ber jeg med nes­te vårs far­ger på løk.

Hva kre­ves for å kun­ne job­be som plan­te­vi­ter?  

– Man kan ta bache­lor el­ler mas­ter i Plan­te­vi­ten­skap ved Norges mil­jø- og bio­vi­ten­ska­pe­li­ge uni­ver­si­tet i Ås. Det var der jeg også gikk, men den gan­gen het det Norges land­bruks­høg­sko­le. Da jeg star­tet, var må­let å bli land­skaps­ar­ki­tekt, men jeg skjøn­te raskt at in­ter­es­se­fel­tet mitt sam­svar­te bed­re med plan­te­vi­ten­skap, og der­for end­te jeg opp med en mas­ter i det. 

Hvem pas­ser det­te yr­ket for, og hvem pas­ser det ikke for?  

– En vik­tig for­ut­set­ning er at du er in­ter­es­sert i plan­ter og na­tur. Jeg kla­rer for ek­sem­pel ikke å jog­ge ute for­di jeg hele ti­den blir så dis­tra­hert av alt det spen­nen­de som vok­ser i vei­kan­ten. I min jobb er det en for­del å tri­ves med en litt ufor­ut­sig­bar hver­dag. I som­mer­se­son­gen skjer det vel­dig ofte at jeg ikke får gjort det jeg egent­lig had­de plan­lagt for­di det duk­ker opp ett el­ler an­net ufor­ut­sett som jeg må ta tak i. 

Hva li­ker du best med å være plan­te­vi­ter?  

– Jeg li­ker at jeg kan få job­be med det som er hob­by­en min, nem­lig plan­ter, bloms­ter, park, hage og his­to­rie. 

Hva li­ker du mi­nst?  

– Jeg kun­ne ten­ke meg litt fle­re po­ten­si­el­le ar­beids­gi­ve­re rundt om­kring i lan­det. Det had­de vært litt fint å ha like mu­lig­he­ter som for ek­sem­pel sy­ke­plei­e­re el­ler læ­re­re. Men hvis jeg skul­le valgt igjen vil­le jeg gjort ak­ku­rat det sam­me ut­dan­nings­val­get. 

Image
En kvinne med brunt krøllete hår sitter ved et skrivebord. Hun har på seg en svart prikkete bluse og en fersketfarget cardigan. Hun har en PC foran seg. Hun ser i en katalog med bilder av diverse blomster. Hun peker i katalogen med en penn.

Hvil­ke and­re mu­lig­he­ter fin­nes in­nen­for yr­ket?  

– Man­ge av dem jeg stu­der­te med, had­de pla­ner om å ta over og drif­te gårds­bruk. El­lers har det pleid å være en del plan­te­vi­te­re i Sta­tens veg­ve­sen, men på grunn av om­or­ga­ni­se­ring, er det ikke så man­ge igjen og man­ge job­ber nå i fyl­kes­kom­mu­ne­ne. Man kan også være park- og grønt­an­leggs­for­val­ter i kom­mu­ner. I til­legg er det noen som job­ber som kon­su­len­ter i kon­su­lent­by­rå. 

Hva tje­ner en plan­te­vi­ter?  

– Det­te vil nok va­ri­e­re med ar­beids­gi­ver, an­si­en­ni­tet og tid­li­ge­re er­fa­ring. Hos oss tror jeg det lig­ger fra 600 000 kr og opp­over. 

Hvor­dan er sjan­se­ne for å få jobb som plan­te­vi­ter?  

– Hvis du er per­son­lig eg­net, er de gode. Her jeg job­ber har det vært vel­dig man­ge nye stil­lin­ger, så det er ty­de­lig at for­valt­nin­gen av par­ker i Oslo kom­mu­ne pri­ori­te­res. Na­tur­vi­ten­ska­pe­li­ge ret­nin­ger blir mer og mer vik­tig i sam­fun­net, og det er be­hov for folk med mer kunn­skap om det. Men det er be­gren­set hva slags jobb man vil kun­ne få på mind­re ste­der. 

Tilhørende utdanninger

Plantevitenskap

Du lærer om hvordan klima påvirker miljø, plantenes vekst og utvikling, og hvordan naturskader kan rettes opp på miljøvennlig måte.

Finn studier