Lufthavnbetjent

Hvorfor valgte du å bli lufthavnbetjent?
– Jeg tjenestegjorde som brannsoldat under førstegangstjenesten, hvor jeg fikk innblikk i yrket brann- og redning. Det var spennende, og jeg elsker å få brukt kroppen. Da jeg var ferdig i militæret, ønsket jeg å søke jobb innen samme felt. Siden jeg allerede hadde fullførte diverse relevante kurs og i tillegg jobbet på flere flyplasser tidligere, var jeg en ettertraktet søker til stillingen.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Det første jeg gjør når jeg kommer på vakt, er å ta over brannbilen fra den som hadde vakten før meg. Det innebærer å legge på utstyr og brannbekledning, og deretter gå over bilen for å sjekke at alt er på plass og fungerer som det skal. Dette inkluderer alt fra å kontrollere at det er nok luft på røykdykkersettet, teste vannkanonen og pumpa på bilen, til å sjekke kommunikasjonsutstyr, lys og andre funksjoner.
Når dette er gjort, tar vi gjerne en kaffekopp sammen med vaktlaget. Da går vi gjennom gjøremålene for vakten og blir enige om dagens innkjøp av mat.
Herfra og fram mot vaktslutt er det hovedsakelig beredskap, samt forefallende arbeid, faste gjøremål og fysisk trening. Ved vaktslutt har vi en kort «brief» med det påtroppende vaktlaget, hvor vi også gjennomfører overlevering av brannbilen til nestemann.
På vår lufthavn er det døgnbemannet. Jeg jobber turnus. Det betyr at dagvakt er fra kl. 08-20.00 og kvelds/nattvakt fra kl. 20-08.00. Slik er turnusen hele året bort sett fra to perioder hvor vi har andre vakter. Vi er fire personer på brannvakt til enhver tid. Disse er fordelt på tre brannbiler og én utrykningsbil, som utrykningslederen kjører. De tre brannbilene er utstyrt litt ulikt i forhold til hverandre.
Én av brannbilene har førstehjelpsutstyr som båre, hjertestarter, oksygen og lignende. Denne brukes ved førstehjelpsoppdrag på terminalen, enten det gjelder passasjerer som skal ut og reise, eller fly som må nødlande på grunn av syke passasjerer om bord. En annen brannbil er utstyrt med redningsdrakter, fordi lufthavnen ligger ved sjøen. Vi er derfor også forpliktet til å ha båt og kunnskap om sjøredning. Vi kan også bli sendt ut av 110-sentralen for å bistå det kommunale brannvesenet.
Hovedoppgaven til en lufthavnbetjent er å være i brannberedskap. Det stilles strenge tidskrav: Om alarmen går, har vi 180 sekunder på oss til å komme oss i bil, rykke ut til angitt sted og starte slokke- eller redningsarbeid.
Arbeidsoppgavene varierer også med årstiden. Når vi ikke har brannberedskap, hjelper vi til å brøyte rullebane, taxebane og oppstillingsplasser for flyene. Vi har ulike kjøretøy til dette: brøytebiler, strøbil, kjemikaliebil, fres, hjullastere og traktorer. Når vintersesongen er ferdig, må vi vedlikeholde alt vinterutstyret. Vi rydder opp etter vinteren ved å spyle og koste kjøreveier, samle opp all brukt sand, og reparere eventuelle hull og skader på rullebanen. Alt av oppmerking må fornyes med ny maling.
Vi har også minst én person ute for å skremme fugl – da fugler kan utgjøre en fare for fly. Dette er også en del av vårt ansvar. I tillegg hjelper vi også å frakte passasjerer med buss til og fra fly.
Vi har fysiske tester og helsesjekk som må bestås, og derfor er vi pålagt å trene i arbeidstiden. Vi er heldige og bortskjemte med et godt utstyrt styrkerom, samt en gymsal som ofte blir brukt til blant annet innebandy og fotball. Godt samhold i laget er viktig, slik som vi jobber. I tillegg til den pålagte treningen har vi flere øvelser som må gjennomføres kvartalsvis, halvårlig og årlig.
Det er ikke mye papirarbeid i denne jobben. Men vi får tildelt en arbeidstelefon som skal brukes til å dokumentere alt av arbeid som vi gjør. Dette kan for eksempel være treningstider, vinterdrift, kurs, utrykninger, bussing og følgetjenester. Vi bruker også arbeidstelefonen til å sende avvik og registrere ukeskontroller og fugleobservasjoner.
Hva kreves for å kunne jobbe som lufthavnbetjent?
– Du må ha førerkort klasse CE, utrykningslappen og maskinførerbevis. Du må også tilfredsstille fysiske krav og ha helsa som stillingen krever. Vi har jevnlig helsesjekk og gjennomfører fysiske tester årlig. Det er også en fordel å ha tidligere arbeidserfaring fra flyplasser.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Jobben passer for deg som liker variert arbeid. Du bør ha interesse for å kjøre forskjellige maskiner, være glad i å holde deg i fysisk form, ha stå-på-vilje og være arbeidsom. Å gå godt overens med folk er en selvfølge fordi vi går oppå hverandre i mange timer. Vi er alle ulike med forskjellige kvalifikasjoner, og jobber i et team. Skulle en stor hendelse inntreffe, er det superviktig at vi som kollegaer klarer å samarbeide og stole på hverandre. Vi må klare å forholde oss til både berusede, engstelige og sinte folk.
Du må ha gode samarbeidsegenskaper samtidig som du evner å jobbe selvstendig. Jobben passer ikke for den som ønsker å unngå stressende situasjoner, og ønsker forutsigbarhet. Det passer heller ikke folk som liker best å være alene.
Hva liker du best med å være lufthavnbetjent?
– Jeg liker best at arbeidsoppgavene er ganske varierte. Som lufthavnbetjent har du både rolige og travle dager. Du kan også styre dagen i stor grad selv, og ingen dager er like. Du lærer nye ting underveis og føler at du gjør en forskjell. Det aller beste er at du gjør noe nyttig og at folk setter pris på jobben du gjør. Du treffer mye folk og kan havne i ulike situasjoner. Jeg setter også pris på turnusen da vi jobber ganske mye i en periode for så å ha lengre friperioder. Turnus vil naturligvis variere fra de ulike lufthavnene i landet. Det samme gjelder arbeidsoppgavene. Mindre lufthavner, mindre variasjon i arbeidsoppgaver.
Når det ikke er flyving, nedgraderer du brannberedskapen og utfører annet forefallende arbeid. Da samarbeider man i enda større grad med andre aktører på lufthavnen. Som for eksempel å hjelpe til med bagasje, fylle fly med drivstoff og ta av is på fly før avgang. Dette er noe vi og de større lufthavnene ikke tar like stor del i. Det er med andre ord mer variasjon i arbeidsoppgaver jo mindre lufthavnen er.
Hva liker du minst?
– Det er ingenting jeg misliker med jobben, dette er jo drømmejobben min. Skal det nevnes noe, kan det være vakter på 12 timer som blir veldig lange når det er rolige perioder. Nattevaktene kan også til tider være slitsomme, spesielt under store snøfall, hvor du kanskje må brøyte snø hele natten. Hvis du da har problemer med å sove når du kommer hjem på morgenen, funker nattevakter dårlig over tid.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Som lufthavnbetjent kan du gå videre for å bli utrykningsleder, brøyteleder eller instruktør. Som instruktør reiser du rundt i landet for å holde oppdateringskurs, noe lufthavnbetjenter må gjennom årlig. Kommunalt brannvesen kan også være en mulighet hvis du har jobbet som lufthavnbetjent.
Hva kan man forvente i lønn som lufthavnbetjent?
– Årslønn ligger på 610.800 kroner brutto.
Hvordan er sjansene for å få jobb som lufthavnbetjent?
– Det er sjelden det lyses ut stillinger som lufthavnbetjent. Grunnen til det er at de fleste har jobben sin til de pensjonerer. Det er få som slutter. Det er med andre ord en populær jobb.
Jeg anbefaler å søke vikariater eller være tilkallingsvikar. Dette kan for eksempel være sommervikar eller vintervikar. Du må være tålmodig hvis du ønsker deg fast stilling som lufthavnbetjent. Det lønner seg å ha en fot innenfor og være et kjent ansikt hvis det dukker opp en fast stilling. Sjansene for å få jobb øker hvis du har maskinførerkurs, CE-lappen, traktorlappen, røykdykkerkurs og liknende.