Videregående skole
Du kan ta hele eller deler av videregående i utlandet. Dette omfatter også yrkesfaglige utdanningsprogram.
Norden
I de nordiske landene har du samme rett på videregående opplæring som landenes egne statsborgere, og du kan søke videregående skoler i Danmark, Finland, Island og Sverige.
Les mer her:
Videregående opplæring i Sverige
Videregående opplæring i Danmark
Videregående opplæring i Finland
Videregående opplæring på Island
Utenfor Norden
Noen norske videregående skoler har egne utvekslingsavtaler. Sjekk hvilke avtaler skolene i ditt nærområde har. Du kan også reise gjennom en utvekslingsorganisasjon.
Hvis du reiser gjennom et utvekslingsprogram gir Lånekassen stipend til utveksling i Vg2, dersom din norske skole godkjenner utenlandsoppholdet. Lånekassen gir vanligvis bare støtte til utveksling på Vg2, men det finnes muligheter for å ta hele videregående i utlandet.
Godkjente utvekslingsorganisasjoner
Disse utvekslingsprogrammene er godkjente for støtte fra Lånekassen:
- AFS Norge Internasjonal Utveksling
- EF Education First
- Explorius Education Norge
- Akademiet utveksling
- FRAM Education
- My Education
- Rotary
- Steinerskoleforbundet
- A+ World Academy (Fullriggeren Sørlandet)
- STS Education
- Youth for Understanding (YFU)
- Class Abroad
- UPG
Oversikten finnes også på nettsidene til Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (tidligere Diku). Du kan lese mer om godkjenning hos Lånekassen: Videregående utenfor Norden.
Svalbard
På Svalbard tilbyr Longyearbyen skole plasser på videregående nivå til elever fra fastlandet.
Lærling i utdanning
Som elev ved et yrkesfaglig utdanningsprogram har du mulighet til å ta deler av læretiden i utlandet, eller du kan dra på utveksling til andre land.
Les mer om dette:
- Om yrkesutdanning i utlandet på utdanningiverden.no
- Erasmus+ for yrkesfaglig utdanning på hkdir.no
- Eurodyssey utvekslingsprogram - bli trainee i europa
Høyere utdanning
Hele studiet i utlandet
Skal du ta hele studiet i utlandet søker du som oftest direkte til studiestedet. Det er viktig å være ute i god tid med forberedelsene og søknadsprosessen. For å få støtte i Lånekassen må lærestedet være godkjent, studiet må være på fulltid og det må være på nivå med norske bachelor-, master- eller ph.d.-grader.
ANSA er interesseorganisasjonen for norske utenlandsstudenter. De har oversikt og mye informasjon om både studier og landene du kan studere i. ANSA tilbyr også veiledning til deg som vurderer å studere i utlandet.
Project Access kan tilby en mentor som kan hjelpe deg med søknadsprosessen til universiteter i utlandet.
Studere helsefag i utlandet?
Skal du studere helsefag og jobbe i Norge etter endt utdanning må du ha autorisasjon. Det er derfor veldig viktig å undersøke hva som kreves for å få autorisasjon når du kommer tilbake. Ikke alle helseutdanninger fra utlandet gir autorisasjon selv om du får støtte fra Lånekassen. Les mer om autorisasjon på Helsedirektoratets sider.
Deler av studiet i utlandet
Norske universitet og høgskoler har ofte både egne avtaler med institusjoner i utlandet, og tilbyr utveksling gjennom utvekslingsprogrammer.
På utdanningiverden.no kan du lese mer om utvekslingsprogrammene Erasmus+ og Nordplus. Der finner du også lenker til utvekslingstilbudet til norske universitet og høgskoler.
Søknadsfrister
Søknadsfristene varierer fra land til land. Det er ikke alle land som har fastsatte søknadsfrister slik som i Norge. Noen læresteder har rullerende opptak, der de vurderer søknader fortløpende.
Se oversikt over søknadsfrister til utlandet hos ANSA
Finansiering
Hvilke utdanninger du kan få støtte til, vilkår og krav for å få støtte og oversikt over hvor mye lån og stipend du kan få, finner du på Lånekassen sine sider.
Stipender og legater
I tillegg til støtte fra Lånekassen finnes det en del andre støtteordninger og legater det er mulig å søke på.
- ANSAs oversikt over finansiering
- Ankers legat støtter studier i Frankrike
- Eckbos legater
- Støtteordninger i Norden
- IEFAs oversikt over stipender
- Legathåndboken
Praktiske råd
Det er mange praktiske ting som må ordnes før du reiser ut for å studere. Det gjelder alt fra forsikring til visum og bolig. Det er lurt å starte planleggingen i god tid, helst et år i forveien.
Utdanningiverden.no kan gi deg tips til hva som er smart å tenke på.